Patiënt vergelijkt DALK met Bowman layer transplantatie

De heer Visser, geboren in 1975 en een sportieve industrial designer heeft keratoconus. Hij onderging een diepe anterieure lamellaire keratoplastiek (DALK) in het rechteroog en een Bowman layer transplantatie in het linkeroog. Hij vertelt zijn verhaal.

Patiënt met keratoconus vergelijkt DALK met Bowman layer transplantatie
  Dhr. Visser in actie.

Wat waren de problemen vóór de operaties?

“Ik droeg kleine harde contactlenzen en die deden voortdurend pijn. Elders werd me verteld dat het de enige behandeling was voor de keratoconus in mijn ogen. Op een gegeven moment zei mijn vriendin: “Zo gaat het niet langer!” en begonnen we het internet af te zoeken naar een alternatieve oplossing en zodoende kwamen we uit bij Melles Hoornvlieskliniek. Het slechtste oog werd als eerste geopereerd met de DALK-techniek, een lamellaire hoornvliestransplantatie en dit gaf me al een veel betere gezichtsscherpte. Ook kreeg ik een nieuw type contactlens aangemeten van Visser Contactlenzen: in plaats van zo’n kleine, een wat grotere ‘scleralens’.”

Heeft het geholpen?

“Ongelooflijk! Judo, aikido en budo zijn mijn grote hobby’s, maar ik moest ermee stoppen omdat ik met een bril te weinig zag en mijn contactlenzen verloor ik steeds. Maar met de sclerale lenzen gaat het zonder problemen. Ik ben weer een gewaagde tegenstander!”

Een Bowman layer transplantatie in het tweede oog?

“Mijn linkeroog had ook een onstabiele vorm van keratoconus, maar in een iets vroeger stadium. Dus in de Hoornvlieskliniek stelden de artsen voor om een weefselbesparende operatie te overwegen, waarbij het lichaamseigen hoornvlies geheel behouden blijft. Er wordt alleen een heel dun spalkje geïmplanteerd om de keratoconus te verminderen. In 2012 werd deze ingreep in mijn linkeroog uitgevoerd: een veel minder belastende ingreep met ook minder nazorg. Er worden bijvoorbeeld geen hechtingen gebruikt, dus die hoefden de artsen ook later niet te verwijderen. En als het meezit dan blijft alles stabiel, zodat ik geen grote transplantatie in mijn linkeroog nodig zal hebben.”

Hoe bevalt de kliniek?

“Experts op dit gebied! Ze weten precies wat ze doen en de hele ‘vibe’ is supergoed. Ze leiden collega’s op en delen hun kennis internationaal – dat mag ik wel. En de sfeer is erg hartelijk – je krijgt echt de best denkbare behandeling.”